De plek

Een gunstig plekje, strategisch gelegen en net buiten het dorp Odiáxere, waar de herder nog regelmatig met zijn koeien voorbij komt.
Dus niet bij het ‘groot toeristisch spektakel’, maar wel bij een dorp (2500 inwoners) en de aardige stad Lagos. Een groot deel van de Algarve ligt binnen een half uur van onze plek.
Een goed uitgangspunt voor lekker luieren (voldoende privacy) of voor wandeltochten, autoritjes, golf, paardrijden, fietstochtjes, strandwandelingen, zee enzovoorts.
Ook de ruige en mooie westkust met zijn vele kleine strandjes, is goed bereikbaar.

Ons terrein van bijna 5500m2 is gelegen aan de zuidkant van het dorpje Odiáxere, 200 meter buiten de bebouwde kom in de ´campo´. Het ligt aan een slingerweggetje dat naar het strand Meia Praia leidt of binnendoor naar Lagos (5-10 minuten). We wonen beslist niet afgelegen. Vele winkeltjes, de plaatselijke markt en kleine restaurants bevinden zich op loopafstand (900 meter).

De huisjes en de omgeving (5 tot 10 minuten van zee) bieden vele mogelijkheden voor een heerlijke vakantie. Van strand tot fietsen of wandelen in bijvoorbeeld het schitterende Monchique gebergte. Door de komst van de nieuwe snelweg (A22) ligt het vliegveld van Faro op maar 3/4 uur afstand. Via de snelweg zijn trips naar Lissabon (2,5 uur), Spanje (grens 1 1/4 uur; Sevilla 2,5 uur) en de rest van de Algarve heel goed mogelijk. Sinds 2004 is er ook een hoge snelheidslijn, de Alfa Pendular, naar Lissabon, Porto en Braga. Het station in Tunes ligt op ruim een half uur van hier. Zie www.cp.pt voor de dienstregeling.

Er zijn vele wandelroutes in de Algarve. Op internet vind je er vele. Een greep uit het aanbod:

https://www.komoot.nl/guide/1849/wandern-an-der-algarve/

https://reisgenie.nl/portugal/

Ook kanoën en het bezoek aan attractieparken behoren tot de mogelijkheden.

In de omgeving zijn ook veel kleine strandjes die dikwijls zeer aantrekkelijk zijn zoals Praia da Dona Ana, Praia do Camilo, Praia do Porto de Mós, Salema. Aan de westkust met de wildere zee liggen leuke strandjes zoals bijvoorbeeld Praia Castelejo bij Sagres/Vila do Bispo,  Carapateira/Bordeira (noordelijk van Vila do Bispo) en Monte Clérico (t.h.v. Alzejur).

Kijk ook eens bij alle stranden van Vila do Bispo

https://www.cm-viladobispo.pt/pt/menu/210/praias.aspx

Een bezoek aan de Alentejo (provincie ten noorden van de Algarve) behoort tot de mogelijkheden. De streek boven Alzejur en Odeceixe doet ons telkens weer aan Jutland (Denemarken) denken. Zo anders.

Marjo en Peter